Nooit meer diëten ....

Diëten zijn niet vol te houden, zijn bovendien vaak ongezond omdat eenzijdige voeding vaak leidt tot tekorten van essentiële bestanddelen en dan is er bovenal het gekende jojo effect waarbij men na het hervallen in de oude eetgewoontes, meer weegt dan voordien.

Het mag dus inderdaad ook duidelijk zijn: “Men wordt niet gezonder door af te vallen maar door gezond te eten gaat men afvallen”. Hoeveel ga je afvallen? Ieder lichaam gaat zich uiteindelijk op een bepaald gewicht stabiliseren en dat kan verschillend zijn van persoon tot persoon. Net zoals bij andere verhalen over succes, is niet het einddoel belangrijk maar de weg er naar toe. Het gaat om aanpassen van gewoontes, daarin ligt het succes. De rest volgt vanzelf.

Maak je dus niet dik omdat je niet zo dun bent dan je wel zou willen zijn, maar besef vooral dat je gezond bezig bent. Zoals ik in het voorwoord reeds aanhaalde is dus niet enkel hoeveel je weegt belangrijk, maar vooral dat de medische aspecten die vaak verbonden zijn aan je gewicht, in orde zijn en blijven. Obesitas is een steeds groter wordend probleem en een maatschappelijk fenomeen geworden. Je kan de krant geen week openslaan zonder een artikel dat hieraan gewijd is, te lezen. Mensen staan er nog steeds niet genoeg bij stil, wat dit allemaal met je doet, vooral op latere leeftijd. Ik moet het je ongetwijfeld niet meer uitleggen dat overgewicht o.a. lijdt tot verminderde fysieke conditie, slaapproblemen wegens snurken en apneu, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, diabetes en hoe dit alles kan resulteren in verminderde levenskwaliteit met mogelijk uiteindelijk fatale gevolgen. We weten het eigenlijk wel allemaal, maar toch doen we er zo weinig aan. We nemen er desnoods een pilletje extra voor in en het zal allemaal wel goed komen zeker? Je gelooft misschien ook nog in de paashaas?

Maar op een dag zie je het licht en kom je tot het besef dat er toch iets aan gedaan moet worden. Hoe begin je er dan aan en hoe houd je het vol? Als winnaar van het VTM programma “Beste Hobbykok van Vlaanderen – Editie 2010” ben ik veel met eten en recepten bezig. Internet is een enorme bron van ideeën en recepturen waarin je door de bomen het bos niet meer ziet. Maar al te vaak merk ik fouten in recepten staan, maar wat me bovenal stoort is dat er vaak met “gezond” wordt gezwaaid maar dat in feite niet is. Het is niet omdat er quinoa in zit bijvoorbeeld dat het ganse gerecht gezond is. Voeg er klompen boter en suiker aan toe en het is om zeep natuurlijk. Zelf heb ik op dit vlak een zeer kritische benadering in het bekijken van dit soort recepten en weet ik uiteindelijk wel, wat kan en niet.

Om te beginnen zijn er de basisstellingen van het gezonde eten die ik volg en waarvan ik overtuigd ben dat ze goed zijn en bovendien vol te houden. Ik plaats ze daarom onder de gemeenschappelijke noemer “LevenslanK”. Leuke woordspeling, toch?
Tweeduizend jaar geleden was er in de buurt van Jeruzalem iemand die beweerde: “Ik ben de waarheid en het licht”. Volgens mij had hij beter gezegd: “Ik ben een waarheid en een licht”. In die optiek ben ik ook niet degene die gaat beweren dat mijn methode nu de ultieme en enig mogelijke aanpak is. Ik kan wel met absolute overtuiging zeggen dat het voor mij werkt. En als het voor mij werkt, waarom dan niet voor anderen ook?

Ik besef dat het voor velen niet eenvoudig is om met enkele eenvoudige basisprincipes, steeds maar weer variatie in het eten te brengen, zonder al snel en saai te hervallen in sla met tomaten of gestoomde aardappelen en afgekookte groenten. Dat voordeel heb ik dan weer wel. Sergio en Peter vertelden het me al, dat ik goed kan koken en uiteindelijk ben ik het zelf gaan geloven. Die ervaring en kennis wil ik hier nu met jullie delen, toegepast op de principes van het “LevenslanK” eten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten