maandag 21 september 2015

Suikertaks: leuk idee, als het zou werken (maar dat doet het niet)


Is het invoeren van een taks op ongezond eten een goed idee? Afgaande op de resultaten van wat er wereldwijd is geprobeerd wellicht niet …

Uit een onderzoek van de Universiteit Gent blijkt dat een belasting op vetrijke snacks, snoep en suikerhoudende dranken de consumptie zou doen dalen, en ons zo over een periode van 20 jaar een besparing van 2,2 miljard zou opleveren in de gezondheidszorg.

Zo werd bijvoorbeeld geclaimd dat de verhoging van de prijs van sigaretten met 10 procent zou leiden tot 15 procent minder rokers. In de praktijk - en dit is data uit verschillende landen - eindigt het na een jaar of twee op drie procent.

Alcohol is ook een mooi voorbeeld van hoe ingewikkeld de dingen soms kunnen zijn. Zo blijkt dat landen die hun taksen op alcohol zwaar verhogen, misschien zelfs hun kosten qua gezondheidszorg omhoog jagen. Finland is trouwens zo’n voorbeeld: het strikt aan banden leggen van alcohol heeft er niet geleid tot minder consumptie, wel tot een veranderend consumptiepatroon. In casu: er wordt minder regelmatig gedronken, maar als er gedronken wordt dan is het ineens wel serieus zuipen. Tot je er bij neervalt. Bijna nergens sterven zoveel mensen door alcohol dan in Finland, en het wordt er niet beter op.

In Denemarken hebben ze het ook geprobeerd, zo’n vet- en suikertaks invoeren. Het werd een complete mislukking die al na amper een jaar werd afgeblazen. Denemarken is opmerkelijk vergelijkbaar met België wat het obesitaspatroon betreft. 13 procent, en iets minder dan de helft van de mensen tout court te dik. In Denemarken verloren 1.300 mensen hun job, steeg de inflatie en ontstond er een nieuw begrip: cookie runs. Naar bijvoorbeeld Duitsland rijden en er je koffer vol laden. Dat laatste is wat ons land betreft iets wat sowieso makkelijker is dan in Denemarken. Frankrijk of Nederland zijn nooit zo ver weg.

Op andere plaatsen in de wereld gelden er al extra taksen bijvoorbeeld suikerrijke frisdranken. Het resultaat is bijzonder pover. Ofwel bleken mensen hun eigen suikerrijke dranken te gaan maken, ofwel veranderden ze hun gewoontes gewoon niet. En als er al mensen stopten met suikerrijke drank te drinken dan bleken het die te zijn die niet echt een probleem hadden om mee te beginnen. Obesitaspatiënten en dikke mensen veranderden amper (lees: minder dan 5 procent) hun gewoontes.

Bottomline is dat het heffen van taksen uit gezondheidsoverwegingen misschien wel leuke vullertjes zijn voor leeglopende staatskassen, maar dat er geen enkel echt bewijs is dat het in de praktijk werkt. Integendeel. Wat uiteraard niet wegneemt dat we met een probleem zitten, en dat niks doen niet echt een optie is. 

Bron: Newsmonkey 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten